MyFeed Personalized Content
Преди бременност
Програма за хранене
Добави в моите любими

Какво представляват олигозахаридите от майчиното мляко и какви са ползите от тях?

Знаехте ли за HMO (олигозахариди от майчиното мляко)? Открийте всичко, което знаем за тази мистериозна съставка на кърмата и ползите, които тя има за имунната система на Вашето бебе. 

3минути За четене Май 18, 2023

Намерете отговори на въпросите си за HMO и ролята, която те играят в развитието на имунната система на Вашето бебе: 

 

Майчиното мляко: най-добрият защитник на бебето 

Изследователите наскоро откриха отговора на една от най-големите загадки на кърмата. Учените са наясно с основния компонент в майчиното мляко, наречен HMO, но остават озадачени при разкриването на неговата роля. Изследванията показват, че HMO помагат за укрепване на имунната система на бебето от самото начало. 

Какво представляват олигозахаридите

  • Това са специфични биоактивни съединения, които се срещат само в човешката кърма.  
  • Те представляват третият по големина компонент в кърмата (без водата) след мазнините и лактозата.  
  • Сред над 200-те HMO в кърмата, два конкретни олигозахарида съставляват почти 40 % от всички съединения.  
  • Тези два НМО, наречени 2'FL и LNnT, са и най-изследвани от учените.   

 

олигозахариди от майчиното мляко

По какъв начин олигозахаридите помагат на моето бебе? 

НМО подпомагат развитието на имунната система на Вашето бебе.  

Между 70 и 80 % от имунната система на бебето се намира в неговите червата. Именно там олигозахаридите вършат по-голямата част от своята работа.  

HMO подпомагат растежа на „приятелските“ бактерии и действат като капан за „вражеските“  бактерии и вируси, които могат да причинят заболявания.  

Един конкретен вид HMO (2'FL) може да помогне за намаляване на рисковете от диария и алергия, твърдят учените.  

Смята се, че двата най-изследвани вида олигозахариди, 2'FL и LNnT, предлагат комбинация от защита срещу чревни и респираторни инфекции. 

олигозахариди от майчиното мляко

Научете повече за силата на храненето с програмата „Моите първи 1000 дни в храненето“ 

 

Източници: 

  • Bode L, Jantscher-Krenn E. Structure-Function Relationships of Human Milk Oligosaccharides1–3. Adv. Nutr. 3: 383S–391S, 2012; doi:10.3945/an.111.001404. 
  • Goehring KC, Marriage BJ, Oliver JS et al. Similar to those who are breastfed, infants fed a formula containing 2’-Fucosyllactose have lower inflammatory cytokines in a randomized controlled trial. J Nutr 2016; 146(12):2559-66. 
  • Jantscher-Krenn E, Bode L, Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate. Minerva Pediatr 2012;64:83-99. 
  • Lin AE, Autran CA, Szyszka A et al. Human milk oligosaccharides inhibit growth of group B Streptococcus. J Biol Chem 2017; 292(27):11243-11249. 
  • Puccio G, Alliet P, Cajozzo C et al. Effects of infant formula with human milk oligosaccharides on growth and morbidity: A randomized multicenter trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(4):624-31. 
  • Smilowitz JT, Lebrilla CB et al. Breast Milk Oligosaccharides: Structure-Function Relationships in the Neonate. Annu Rev Nutr. 2014 ; 34: 143–169. doi:10.1146/annurev-nutr-071813-105721. 
  • Sprenger N, Odenwald H et al. FUT2‑dependent breast milk oligosaccharides and allergy at 2 and 5 years of age in infants with high hereditary allergy risk. Eur J Nutr (2017) 56:1293–1301 DOI 10.1007/s00394-016-1180-6