Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
Mястото на сладкия картоф в бебешкото меню

Сладък картоф – полезен и вкусен

 

Mястото на сладкия картоф в бебешкото меню.

вторник, юли 28, 2020

Сладкият картоф, познат още като батат (Ipomoea batatas), е многогодишно растение от род Грамофонче на семейство Сладки картофи. Произхожда от Централна Америка и е донесен в Европа по време на Великите географски открития.

Бататът е известен със своите полезни хранителни качества. Ето някои любопитни факти за него:

  • За разлика от обикновените картофи, сладкият може да се консумира суров
  • Сладкият картоф може да се срещне в много различни цветове като оранжево, бяло, жълто, червено и лилаво. В зависимост от вида вкусът, текстурата и хранителното съдържание се различават. Оранжевият батат е най-сладък. 
  • Въпреки определението “сладък“, сладкият картоф може да се консумира от диабетици заради ниския си гликемичен индекс. 

Сладкият картоф в менюто на бебето

Доста често майките започват захранването с батат. Причината се крие в комбинацията между сладкия вкус и засищащите му качества. 

Сладкият картоф е богат на фибри – в 100 грама батат се съдържат 3 грама фибри, което го прави благоприятен за храносмилането.

В батата има бета-каротин, който придава оранжевия му цвят и се превръща във Витамин А, щом влезе в организма. Този витамин подпомага доброто зрение.

Сладкият картоф подсилва имунитета благодарение на съдържанието на Витамин C и Витамин Е. 

Желязото и Калцият също са част от минералния състав на батата, като и двата са важни за растежа. Известно е, че Калцият подпомага развитието на костите, а Желязото е част от молекулата на хемоглобина.

Сладкият картоф е по-вкусен, когато го предложите заедно с други полезни плодове и зеленчуци като морков или тиква. При по-големите деца той може да се предлага под формата на пюре с малко мляко или масло, печен на фурна със зехтин или като гарнитура към месни ястия. 

В портфолиото на Nestlé Gerber® Organic имаме няколко нови коминации с батат. Първата е с тиква и морков за възраст над 6 месеца. Втората - със зеленчуци и пиле за деца над 10 месеца и комбинация с пащърнак и телешко за възраст над 8 месеца.

*Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва ексклузивното кърмене през първите 6 месеца. Консултирайте се с педиатър кога да започнете захранването на Вашето бебе. Кърменето трябва да продължи възможно най-дълго след въвеждане на отбиващи храни.

Прочетете повече

Какво да запомните

  • Защо да изберем биологична храна

    По какво се различава биологичната храна от традиционната храна за бебета

  • Мястото на цвеклото в бебешкото меню

    Колко важно е цвеклото в бебешкото меню

  • Пащърнакът – важна част от разнообразното меню на бебето

    Колко важен е пащърнакът в бебешкото меню

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.