Повече от 80% от новородените бебета по света биват кърмени
Знаете ли, че…? В цял свят процентът на кърмените деца се увеличава. Повечето новородени деца получават майчино мляко през своя първи месец – най-добрият хранителен старт в живота. В много страни, в сравнение с преди 15 години, все повече майки кърмят ексклузивно до шестия месец.
Независимо от тези данни, твърде малко бебета биват кърмени ексклузивно. Само 43 % от бебетата се възползват от възможността да бъдат хранени с майчино мляко до шестия месец. Кърменето дава най-добри резултати, когато бебетата започнат приема на майчино мляко още от първия час след раждането и биват хранени единствено с майчина кърма до навършване на 6-месечна възраст.
В някои култури коластрата се изхвърля, а новородените получават захарна вода и други храни и напитки през първите месеци от живота си. Тези практики на хранене пречат на кърменето. Освен това те излагат бебетата на по-голям риск от заболявания и недохранване.
Ползите от цялостното кърмене включват здравословен растеж, подобрен имунитет и по-добро академично представяне. Ексклузивното кърмене е свързано и с по-нисък риск от затлъстяване, алергии и инфекции. Кърменето може да спаси повече от 800 000 живота всяка година, тъй като майките кърмят ексклузивно бебетата си от момента на раждането.
Кърменето прави чудеса за бебето – от повишаване на интелигентността до намаляване на риска от заболяване, а процентът на кърмене се увеличава в цял свят...
8 от 10
от новородените в световен мащаб се кърмят през първия месец
Но само 45 %
от бебетата биват кърмени още през първия час на своя живот. Кърменето започващо още с раждането не само спомага за установяване на храненето с майчино мляко, но и значително подобрява нивата на преживяемост сред бебетата.
От раждането до 6 месеца
Цялостното кърмене осигурява на бебето най-здравословния старт. Изхвърлянето на коластрата, даването на захарна вода или въвеждането на храни и други напитки пречи на кърменето.
800 000
живота могат да бъдат спасени всяка година, благодарение на ексклузивното кърмене от раждането до 6-месечна възраст!
В световен план, ексклузивното кърмене до шестия месец бавно се повишава, в сравнение с изминали години, но все още има какво да се желае в някои страни.
2000 г.
36 % от бебетата са ексклузивно кърмени до 6 месец
2015 г.
43 % от бебетата са ексклузивно кърмени до 6 месец
Кърменето е свързано с…
Намаляване на риска от:
- наднормено тегло или затлъстяване
- инфекции
- високо кръвно налягане
- диабет
- алергии
Подобряване на:
- езиково и поведенческо развитие
- чувството за сигурност на бебето
- интелигентност през детството и юношеството
- академично представяне
- здравословния растеж
- имунитета
- възприемането на вкусовете на допълващите храни
„Кърменето може да окаже положително влияние върху здравето на бебето, като ефектът от това се запазва в течение на целия живот. Започнете да кърмите възможно най-скоро след раждането и знайте, че майчиното мляко е най-добрата храна за Вашето растящо бебе“.
Ан М. Датило, доктор по медицина, регистриран диетолог и заместник-директор на отдел „Наука за храненето“ в Nestlé Nutrition.
Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бебетата да бъдат кърмени от първия час на раждането. Ексклузивното кърмене е желателно да бъде осъществявано през първите шест месеца. След въвеждане на отбиващи храни, кърменето трябва да продължи до 2-годишна възраст или повече.
Научете повече за силата на храненето в „Моите първи 1000 дни в храненето“.
Източници:
- Victora CG, Bahl R, Barrios AJ et al. Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016; 387(10017):475-90.
- http://data.unicef.org/topic/nutrition/infant-and-young-child-feeding/# (Accessed December 29 2016)
UNICEF 2016 From the first hour of life Key findings report. Full report at: <uni.cf/iycfreport2016> - Khan J, Vesel L, Bahl R et al. Timing of breastfeeding initiation and exclusivity of breastfeeding during the first month of life: Effects on neonatal mortality and morbidity – A systematic review and meta-analysis. Matern Child Health J 2015; 19(3):468–79. doi: 10.1007/s10995-014-1526-8
- http://data.unicef.org/wp-content/uploads/2016/10/From-the-first-hour-key-findings2016-for-web.pdf (Accessed December 29 2016)
- Victora CG, Bahl R, Barrios AJ et al. Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016; 387(10017):475-90.
- Black RE, Victor CG, Walker SP et al. Maternal and Child Nutrition Study Group. Maternal and child undernutrition and overweight in low-income and middle-income countries. Lancet 2013; 382(9890):427-51.
- World Health Organization (WHO). World Health Statistics 2011. Available at: http://www.who.int/whosis/whostat/EN_WHS2011_Full.pdf?ua=1 (Accessed December 29 2016)
- http://data.unicef.org/topic/nutrition/infant-and-young-child-feeding/# (Accessed December 29 2016)
UNICEF 2016 From the first hour of life Key findings report. Full report at: <uni.cf/iycfreport2016> - Cai S, Pang WW, Low YL et al. Infant feeding effects on early neurocognitive development in Asian children. Am J Clin Nutr 2015; 101(2):326–36.
- Belfort MB, Rifas-Shiman SL, Kleinman KP et al. Infant feeding and childhood cognition at ages 3 and 7 years: Effects of breastfeeding duration and exclusivity. JAMA Pediatr 2013; 167(9):836–44.
- Lawrence R, Lawrence R. (2011) Breastfeeding: Guide for the Medical Professional. 7th ed: Mosby.
- Tharner A, Luijk MP, Raat H et al. Breastfeeding and its relation to maternal sensitivity and infant attachment. J Dev Behav Pediatr 2012; 33(5):396–404.
- Victora CG, Barros FC, Horta BL et al. Breastfeeding and school achievement in Brazilian adolescents. Acta Paediatr 2005; 94(11):1656–60.
- World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009.
- Agostoni C, Braegger C, Decsi T et al. Breast-feeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 49(1):112–25.
- Duijts L, Jaddoe VW, Hofman A et al. Prolonged and exclusive breastfeeding reduces the risk of infectious diseases in infancy. Pediatrics 2010; 126(1):e18–25.
- Horta B, Victora C. Long-term effects of breastfeeding. A systematic review. WHO 2013. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/79198/1/9789241505307_eng.pdf (accessed 20 November 2014).
- Lamberti LM, Fischer Walker CL, Noiman A et al. Breastfeeding and the risk for diarrhea morbidity and mortality. BMC Public Health 2011; 11 Suppl 3:S15.
- Lawrence R, Lawrence R. (2011) Breastfeeding: Guide for the Medical Professional. 7th ed: Mosby.
- World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009
- Save the Children. Superfood for babies: How overcoming barriers to breastfeeding will save children’s lives (2013).
Свързани статии