Кърмата е природно съвършена: научете повече за ключовите вещества в нейния състав
Кърмата е природно съвършена. Не само спомага за растежа и развитието на Вашето бебе, но и го защитава от вируси и инфекции.
Научете за четирите „магически“ съставки, които имат специални сили и правят много повече от това просто да хранят Вашето бебе.
Първата „суперхрана“ на Вашето бебе
Кърмата е природно съвършена. Не само спомага за растежа и развитието на Вашето бебе, но и го защитава от вируси и инфекции. Научете повече за четирите „магически“ компонента в състава на майчиното мляко, които правят много повече от това да хранят Вашето бебе.
„Суперсили“ във всяка капка
Антитела
Коластрата (кърмата, която произвеждате в първите дни след раждането) има високо съдържание на антитела. Вашето бебе ще се възползва от благоприятния им ефект всеки път, когато го кърмите. Антителата също така помагат на бебето в борбата му с различни видове инфекции, така че то да бъде здраво.
HMO
Подхранете потенциала на Вашето бебе
Специалните защитни компоненти, наречени HMO (олигозахариди в майчиното мляко), могат да бъдат открити само в човешката кърма. Олигозахаридите подкрепят развитието на имунната система на Вашето бебе, като стимулират полезните бактерии и намаляват вредните за организма бактерии и вируси, които са причинители на зарази.
Пробиотици
Кърмата съдържа в себе си различни видове полезни бактерии. Някои пробиотици, като например бифидобактерии и лактобацили, могат да спомагат за развитието на имунната система на Вашето бебе. Учени констатират, че при кърмените бебета се наблюдава по-високо количество на „приятелски“ бактерии в стомахчето.
Протеини
Биоактивните протеини (някои от които се наричат имуноглобулини) имат благоприятен ефект за Вашето бебе, който се изразява по няколко начина. Те подсилват имунната система, защитават бебето от болести, помагат за правилното развитие на стомахчето и нормалното му функциониране.
Научете повече за силата на храненето в „Моите първи 1000 дни в храненето“.
Източници
Bode L. The functional biology of human milk oligosaccharides. Early Hum Dev 2015; 91(11):619-22.
Bode L, Jantscher-Krenn E. Structure-Function Relationships of Human Milk Oligosaccharides1–3. Adv. Nutr. 3: 383S–391S, 2012; doi:10.3945/an.111.001404.
Jantscher-Krenn E, Bode L, Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate. Minerva Pediatr 2012;64:83-99.
Jost Y, Lacroix C, Braegger C et al. Impact of human milk bacteria and oligosaccharides on neonatal gut microbiota establishment and gut health. Nutr Rev 2015; 73(7):426-37.
Morrow AL, Ruiz-Palacios GM, Jiang X et al. Human-milk glycans that inhibit pathogen binding protect breast-feeding infants against infectious diarrhea. J Nutr 2005; 135(5):1304-7.
Smilowitz JT, Lebrilla CB et al. Breast Milk Oligosaccharides: Structure-Function Relationships in the Neonate. Annu Rev Nutr. 2014 ; 34: 143–169. doi:10.1146/annurev-nutr-071813-105721.
Свързани статии